Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 26.10.2007
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: RL Online
Titlul articolului: Presedintele CNCD: Funar discrimineaza si incalca Legea Fundamentala
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedintele-cncd-funar-discrimineaza-si-incalca-legea-fundamentala-109707.html


 

Proiectul de lege al senatorului PRM Gheorghe Funar, privind inlocuirea termenului de 'rom' cu cel de 'tigan' este discriminatoriu, a declarat, vineri, pentru Rompres, Ferenc Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discrimnarii (CNCD). Asztalos a spus ca, din punctul sau de vedere, folosirea termenului 'tigan' este discriminatorie, deoarece 'comporta un aspect peiorativ'.
Pe de alta parte, Asztalos a afirmat ca o alta propunere de act normativ facuta de acelasi senator, prin care se preconizeaza acordarea unei prime de 1.000 de euro maghiarilor care doresc sa plece definitiv in Ungaria incalca Legea Fundamentala. Potrivit presedintelui CNCD, daca Gheorghe Funar este de parere ca toti cetatenii romani care nu recunosc Marea Unire ar trebui ajutati cu prima de 1.000 de euro sa paraseasca tara, atunci senatorul PRM ar trebui sa fie primul 'care sa se prezinte la casierie', pentru ca, atunci cand s-a semnat actul Marii Uniri, a existat si o sectiune distincta referitoare la minoritati, prin care li se recunostea dreptul la propria identitate si la studiu in limba materna. "Dumnealui nu recunoaste aceste drepturi, deci ar trebui sa fie primul care sa incaseze prima respectiva. De asemenea, proiectul sau este o dovada de fals patriotism si o incalcare flagranta a drepturilor fundamentale din Constitutie referitoare la libertatea gandirii si a opiniilor', a spus Asztalos, citat de Rompres.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.